Utsira Offshore Wind

Utsira Nord vindkraft
<< Tilbake til nyheter

Aker Offshore Wind, Ocean Winds og Statkraft går inn i samarbeid for å utvikle flytende havvind i Nordsjøen

Aker Offshore Wind, Ocean Winds, and Statkraft har signert en samarbeidsavtale for å utvikle, bygge og operere havvind, med tilhørende infrastruktur, for lisensområdet Utsira Nord i Norge.

Partnerne vil søke norske myndigheter om å utvikle en kommersiell fullskala flytende havvindpark i lisensområdet Utsira Nord i Nordsjøen.

Kombinasjonen av Akergruppens 50 års samlede erfaring innen offshoreutvikling og marine operasjoner i Nordsjøen, Ocean Winds´ globale erfaring innen utvikling, bygging og drift av bunnfaste og flytende havvindparker, samt Statkrafts omfattende ekspertise innen utvikling, drift og ledelse innen fornybar energi dekker konsortiet hele verdikjeden fra utviklingsstadiet til levering av grønn energi fra havvind til markedet.

Tidligere har Aker Offshore Wind og Ocean Winds samarbeidet på andre prosjekter i California, USA, Sør-Korea og sist i Skottland. Statkraft og Aker Offshore Wind har på sin side et veletablert partnerskap i prosjektområde Sørlige Nordsjø II i Norge.

Kristian Røkke, formann i Aker Offshore Wind and CEO i Aker Horizons, sier: “Sammen med Ocean Winds og Statkraft har vi dannet et partnerskap av erfarne utviklere og operatører som kan flytte grensene for flytende havvind, og utvikle nye verdikjeder for den norske industrien. Med sin 50 års erfaring i offshoreindustrien kan Aker Offshore Wind bringe kapasiteten og erfaringen som trengs for å skalere og industrialisere flytende havvind på en bærekraftig måte. Ambisjonen på Utsira Nord er å videreutvikle og industrialisere teknologi basert på Principle Powers markedsledende flytende teknologi.»

Christian Rynning-Tønnesen, CEO i Statkraft, sier: “Som Europas største produsent av fornybar energi danner Statkrafts kompetanse innen utvikling og drift av vindparker, samt ekspertise innen energiledelse, et godt grunnlag for suksess. Ved å gå inn i dette samarbeidet utvider vi havvindsatsningen vår i Norge til flytende teknologier. Som et resultat av lovende utviklinger, kostnadsreduksjoner, økt elektrifisering, stigende etterspørsel etter fornybar energi og gunstige regulatoriske rammeverk anser Statkraft denne markedsmuligheten som et langsiktig verdiskapende tillegg i porteføljen vår.»

Spyridon Martinis, CEO i Ocean Winds, sier: “Vårt mål er å bidra med all kunnskapen, erfaringen og teknologien til Ocean Winds, særlig den som ble anskaffet ved Windfloat Atlantic, verdens første halvt nedsenkbare flytende vindpark, for å bidra med det beste til det nye Utsira Nord-prosjektet. Vår solide portefølje inkluderer prosjekter i drift som Windfloat Atlantic i Portugal og Seamade i Belgia, i tillegg til Moray East, som blir Skottlands største havvindpark, og som nylig produserte den første elektrisiteten før konstruksjonsfasen ble avsluttet.

Vi har en lang merittliste med å bruke vår styrke som globale ledere i den fremvoksende havvindsektoren for å skape lokale muligheter i områdene vi arbeider i. På den måten håper vi å kunne bidra til utviklingen av norsk havvindindustri.» Utsira Nord, et område utenfor kysten til Haugesund til Norge, er kjent for sin konsekvente sterke vind. Havvind er en raskt voksende fornybar energiteknologi som vil spille en nøkkelrolle i fremtidens energisystemer, og partnerne står klare til å utnytte alle mulighetene i lisensområdet Utsira Nord.